Erftransformaties: herinrichting en nieuwbouw agrarische erven 

Randvoorwaarden ontwikkeling Klompendijk 12 Etten

In samenwerking met het Gelders Genootschap 

De eigenaar van een erf aan de Klompendijk in Etten wilt zijn erf herbestemmen. De huidige boerderij blijft behouden en er zijn plannen om een aantal nieuwe woningen op het erf te realiseren. 

Van oudsher zijn erven op een bepaalde manier ontstaan en gegroeid. Daardoor zijn het duidelijk herkenbare eenheden met een logische plek in het landschap. Bij transformatie van erven is het belangrijk om de herkenbare eenheid van erven te behouden en te versterken. Onderstaande erfprincipes zijn ook het uitgangspunt bij de

advisering bij erftransformaties, zodat het ‘nieuwe’ erf bijdraagt aan de versterking van het landschap en de ruimtelijke kwaliteit.

 

Erfprincipes:

  • Een erf is een herkenbaar ensemble in het landschap. Het bestaat uit gebouwen, erfinrichting en beplanting.
  • Het erf wordt gevormd door een aantal gebouwen waarvan er één de belangrijkste is. Het hoofdgebouw staat voor op het erf.  
  • De gebouwen staan dicht bij elkaar, gegroepeerd op en rond een gemeenschappelijke ruimte.
  • Er is een duidelijke hoofdentree.
  • Het erf is verankerd in het landschap door ondermeer positie en oriëntatie van gebouwen, erfbeplanting en wandelpaden.   

Inrichtingsschets toekomstig erf 

 

Inrichtingsschets erf Oude Papendijk 4 Groenlo

In samenwerking met Locis Adviseurs 

De eigenaar van dit perceel heeft plannen met het varkensbedrijf te stoppen, de bedrijfsgebouwen te slopen en er nieuwe woningen te bouwen. De gemeente heeft recent nieuw beleid opgesteld. Beleid dat nieuwbouw op een erf mogelijk maakt dat meer aansluit bij de behoefte die er is, namelijk het bouwen van kleinere wooneenheden. Door LANDplus is een voorstel gedaan om op het bestaande erf nieuwe woningen te realiseren en gebiedseigen groen aan te planten. Ook is er een voorstel gedaan om een tweede erf ten oosten van het bestaande erf te realiseren. De ligging van dit nieuwe erf is gebaseerd op (verdwenen) historische belijningen in het landschap. De opzet sluit aan bij de algemene erfinrichtingsprincipes.

 

Inrichtingsschets bestaand erf en nieuw te realiseren erf

 

Ontwikkelingsplan Knooperf Achterveldse Eng Leusden

In samenwerking met een ontwerpteam bestaande uit Maarten Hindriks, Frank R.J. Lewis en Henk van Paassen
Op een van de mooiste plekje van Achterveld, aan de dorpsrand en met weids uitzicht over het omliggende landschap, ligt een voormalig boerenerf op nieuwe eigenaren te wachten. Op deze plek mag een ‘Knooperf’ gerealiseerd worden: een erf waarop wonen de hoofdfunctie is, maar dat van een bredere betekenis voor de omgeving zal zijn. De uitstraling zal verwijzen naar het ooit oorspronkelijke agrarische erf. Binnen de maatvoering van de huidige opstallen (vloeroppervlakte, inhoud en hoogtematen) mogen naast wonen ook andere functies worden ondergebracht. De gedachten gaan uit naar o.a. kinderopvang, fysiotherapie, atelier of kantoor aan huis. Maar ook andere zorgvoorzieningen zijn denkbaar. 

 

Schetsontwerp erf  

 

Erfinrichtingsplan Spaensweertweg Steenderen 

In samenwerking met Rombou

De eigenaren van het erf aan de Spaensweertweg zijn recent gestopt met het agrarische bedrijf. De familie heeft plannen om de ligboxenstal, mestsilo, sleufsilo’s en kuilvoerplaten te verwijderen en in het bedrijfsgedeelte van de huidige wederopbouwboerderij een extra woning te realiseren. Een bijgebouw en kapschuur achter de wederopbouwboerderij blijven behouden, net als de woning op het adres Spaensweertweg 6. Het oostelijke gedeelte van het perceel wordt verkocht.

 

De rijkdom aan erfgoed en cultuurhistorie is één van de kernkwaliteiten van de gemeente Bronckhorst. De gemeente wil deze kwaliteiten versterken. Vanuit verschillende oogpunten is zorgvuldigheid op de locatie aan de Spaensweertweg 4 geboden. Het erf ligt in de zone van het beschermde stadsgezicht Bronkhorst en de bebouwing aan de Spaensweertweg 2 betreft een Rijksmonument uit de 16e eeuw. In de Structuurvisie Cultuurhistorie van de gemeente Bronckhorst valt het erf in het cultuurhistorisch kansengebied. Dit houdt in dat
cultuurhistorie een inspiratiebron vormt bij nieuwe ontwikkelingen.

 

Vanwege de cultuurhistorie van de locatie is LANDplus door de familie gevraagd om een erfinrichtingsplan te maken waar de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek een belangrijke rol speelt. Het erfinrichtingsplan betreft een iets groter gebied dan het bouwvlak waarop de bestemmingswijziging van toepassing is. Dit omdat de erfinrichting in zijn totaliteit bekeken moet worden. Het betreft een historisch gegroeide situatie. 
 

Historische kaart van de Spaanswaard uit ca.1886 (Bron:topotijdreis)

 

En verder: 

Vooronderzoek Erf de Middenfliert Barneveld

In samenwerking met DORPenLANDadvies
Erf de Middenfliert betreft een oud erf. Verhalen doen de ronde dat deze locatie in de Middeleeuwen al een oude bewoningsplek is geweest. Het erf is sinds het begin van de 19e eeuw in bezit van de familie Th. Blom. De familie is erg gesteld op de historie van de plek en haar omgeving. Om de toekomstige plannen zorgvuldig in te passen op het erf e.o. zal er cultuurhistorisch onderzoek verricht gaan worden. Dit onderzoek biedt inzicht in de ruimtelijke ontwikkelingsgeschiedenis. Het geeft een beeld van de ruimtelijke ontwikkeling van zowel de bebouwing op het erf als groenelementen- en structuren in het landschap eromheen. 

 

Randvoorwaarden ontwikkeling Hiddinkdijk Heelweg

In samenwerking met het Gelders Genootschap
De eigenaar heeft plannen om de agrarische bedrijfsbebouwing te slopen, de bijbehorende verharding te saneren en hiervoor in de plaats een vrijstaande woning en drie bijgebouwen te realiseren. De gemeente wil in principe medewerking verlenen aan deze functieverandering. Een initiatief voor nieuwbouw dient een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijk en vitaal buitengebied ondermeer door sloop van landschapsontsierende gebouwen en versterking van het landschap. De notitie geeft uitgangspunten en randvoorwaarden voor het ruimtelijk ontwerp van de locatie en de bebouwing.