Landgoederen en buitenplaatsen, de parels van ons landschap 

Landgoed Huis te Maarn, cultuurhistorisch onderzoek

In samenwerking met ADC ArcheoProjecten

Op landgoed Huis te Maarn zijn plannen om nieuwbouw te realiseren. De eigenaar van Huis te Maarn is op zoek naar nieuwe economische dragers voor de duurzame instandhouding van het landgoed. De vierde generatie familie Van Notten heeft een toekomstvisie opgesteld waarbij zij voorstelt aan de Maarnse Grindweg drie woningen en een ontmoetingsruimte te realiseren. LANDplus heeft een cultuurhistorisch onderzoek verricht. Dit onderzoek geeft inzicht in de impact van de nieuwbouwlocaties op de cultuurhistorische waarden van het landgoed. 

 

Een luchtfoto van landgoed Huis te Maarn uit 1921 

 

Biljoen, landgoed op de Veluwezoom

In samenwerking met de WUR en Stichting Geldersch landschap, Geldersche kasteelen 

Een historisch geografisch onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van landgoed Biljoen vanaf de 16e eeuw. Wat is de omvang van het landgoed door de tijd geweest, wat was het grondgebruik en wat waren de ontwikkelingen rond de momenten van vererving. Er is een vergelijking gemaakt met de landgoederen Hackfort, Verwolde en Ruurlo. Doel van het onderzoek: het inzichtelijk maken van de ruimtelijke ontwikkeling van landgoed Biljoen en het achterhalen of deze geschiedenis afwijkt van die van andere landgoederen.   

 

Historische kaart uit 1651 - 1653 van landgoed Overhagen en Biljoen (bron: Gelders Archief) 

 

Landgoed Huis te Lathum. Een ruimtelijke analyse

In samenwerking met Merlijn Kamp en Paul Staats

De huidige eigenaar van landgoed Huis te Lathum is bezig het rijksmonument te restaureren en wil nieuwe activiteiten ontplooien op het landgoed. Om te komen tot een verantwoord inrichtingsplan is er door LANDplus een ruimtelijk historische analyse opgesteld.   

 

Huis te Lathum e.o. (bron: huistelathum.nl)

 

Het Nationale park de Hoge Veluwe, een cultuurhistorische analyse

In samenwerking met Jeroen Bouwmeester, Roger Crols en Gerard Derks 

Een cultuurhistorische analyse van de geschiedenis van het park. Aandacht wordt besteed aan historische geografie | archeologie | historische (steden)bouwkunde. Aan de hand van veldwerk en het bestuderen van historisch kaartmateriaal is de landschappelijke geschiedenis inzichtelijk gemaakt. Doel van het onderzoek: het inzichtelijk maken van de ontwikkelingsgeschiedenis door de tijd heen.

 

De cultuurhistorische analyse is in boekvorm verschenen  

 

En verder:    

Landgoed Zelle, cultuurhistorische beschrijving, nieuwbouw zorgboerderij  

In samenwerking met OOSTZEE ontwerp & omgeving 

Voor het huiseiland van landgoed Zelle is een cultuurhistorische beschrijving opgesteld. De agrarische bedrijvigheid is op dit deel van het landgoed beëindigd en de eigenaar wilt de directe omgeving van het huis opnieuw inrichten. Doel: advies welke (verdwenen) landschappelijke elementen en structuren meegenomen kunnen worden in het nieuwe herinrichtingsplan. Op landgoed Zelle komt een nieuw onderkomen voor de zorgboerderij. Aan de hand van kaartbeelden is de ontwikkelingsgeschiedenis inzichtelijk gemaakt. Deze cultuurhistorische uitgangspunten vormen de basis voor de inrichtingsschets. Doel: komen tot een zorgvuldige inpassing van de nieuwbouw in het landschap.

 

Kleverenburg, een verdwenen kasteel bij Erlecom

Op eigen initiatief 

Onderzoek naar kasteel Kleverenburg. Op oude kaarten uit de 19e eeuw is kasteel Kleverenburg in de uiterwaarden nog zichtbaar. Wat is er over dit kasteel bekend? Wie waren de bezitters? Wanneer is het verdwenen? Archiefonderzoek zal een passend antwoord geven op deze vragen.