Inzichtelijk maken van de ruimtelijke ontwikkeling van een gebied

 

Een zoektocht naar de cultuurhistorie van de Beekbergense enk

In samenwerking met de WUR en Van Meijel adviseurs in cultuurhistorie 

Een historisch geografisch onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van de enk vanaf de Middeleeuwen. Hoe heeft het gebied zich door de tijd heen ontwikkeld. Wat is het grondgebruik geweest. Hoe hebben de dorpen zich ontwikkeld. Het doel van het onderzoek is om er voor te zorgen dat waardevolle elementen zoveel mogelijk worden meegenomen in toekomstige (nieuwbouw) ontwikkelingen.

 

Historische kaart van Beekbergen uit ca.1868 (bron: topotijdreis)

 

Het Nationale park de Hoge Veluwe, een cultuurhistorische analyse 

In samenwerking met het Gelders Genootschap 

Een cultuurhistorische analyse van de geschiedenis van het park. Aandacht wordt besteed aan historische geografie, de archeologie en historische (steden)bouwkunde. Aan de hand van veldwerk en het bestuderen van historisch kaartmateriaal is de landschappelijke geschiedenis inzichtelijk gemaakt. Doel van het onderzoek is het inzichtelijk maken van de ontwikkelingsgeschiedenis door de tijd heen.

 

Jachtopzichterswoning De Pampel in 1969 (bron NP De Hoge Veluwe)  

 

Biljoen, landgoed op de Veluwezoom

In samenwerking met de WUR en Geldersch landschap, Geldersche kasteelen 

Een historisch geografisch onderzoek naar de ruimtelijke ontwikkeling van landgoed Biljoen vanaf de 16e eeuw. Wat is de omvang van het landgoed door de tijd geweest, wat was het grondgebruik en wat waren de ontwikkelingen rond de momenten van vererving. Er is een vergelijking gemaakt met de landgoederen Hackfort, Verwolde en Ruurlo. Doel van het onderzoek is het verkrijgen van inzicht in de ruimtelijke ontwikkeling van landgoed Biljoen en het achterhalen of deze geschiedenis synchroon loopt met die van andere landgoederen.  

 

Huis Biljoen (foto: Floor ten Brink)

  

De Groenlanden, van steenfabriek tot natuur 

Op eigen initiatief 

Cultuurhistorische quickscan voor een gebied in de Ooijpolder bij Nijmegen. Inzicht wordt verschaft in de ontwikkelingsgeschiedenis van de plek. Doel: inzichtelijk maken van de verschillende ‘gebruikers’ van het gebied als de steenfabricage en de IJssellinie die hun sporen hebben achtergelaten in het landschap.

 

Steenfabriek Groenlanden in haar volle glorie z.j.